Καλωσορίζουμε τα μελόπουλα στο νέο σχολικό έτος 2021-2022

banner image
Καλωσορίζουμε τα μελόπουλα στο νέο σχολικό έτος 2021-2022

Αγαπητοί Melis Parents,

Με μεγάλη μας χαρά υποδεχόμαστε εσάς και τα παιδιά σας στον Πρότυπο Βρεφικό Παιδικό Σταθμό και Νηπιαγωγείο « ΤΟ ΜΕΛΙ».

Ύστερα από μια δύσκολη χρονιά για όλους μας πόσο μάλλον για τα παιδιά μας έχουμε έρθει προετοιμασμένοι να κάνουμε ένα όμορφο ταξίδι στον σχολικό χρόνο. Σε αυτό το όμορφο ταξίδι πάντοτε σημαντική είναι η στήριξη και η βοήθειά σας για να δώσουμε στα μελόπουλά μας την κατάλληλη ώθηση προς την γνώση, την καλλιέργεια και την εξέλιξη.

Το εκπαιδευτικό / παιδαγωγικό μας πρόγραμμα είναι παιδοκεντρικό.

Σκοπός του σχολείου μας είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτυχθούν σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά και κοινωνικά μέσα στο πλαίσιο των ευρύτερων στόχων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Έχουμε δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό περιβάλλον μάθησης που υποστηρίζει την εφαρμογή μαθητοκεντρικών και δημιουργικών προσεγγίσεων και την ουσιαστική εμπλοκή των μαθητών στην διαδικασία της μάθησης.

Η οργάνωση του χώρου μας και το έμπειρο εκπαιδευτικό προσωπικό μας θα ενθαρρύνουν τα παιδιά να ξεδιπλώσουν τις μαθησιακές τους ικανότητες και δεξιότητες.

Τα παιδιά θα βρίσκονται μέσα σε ένα ασφαλές και πλούσιο σε ερεθίσματα σχολικό περιβάλλον, θα εξερευνούν με τις αισθήσεις τους, θα δημιουργούν ιδέες και θα δομούν τη γνώση και την εμπειρία που θα τα συντροφεύσει στην μετέπειτα σχολική τους πορεία.

Επιπρόσθετα, προτού αναφερθούμε αναλυτικότερα στο σχολικό μας πρόγραμμα θα θέλαμε να γνωρίζετε πως το σχολείο μας έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας του COVID-19, ώστε τα μελόπουλά μας να απολαμβάνουν το παιχνίδι και τη μάθηση με ασφάλεια.

Αγαπητοί γονείς,

Κάθε μήνα σας παρέχουμε ένα μηνιαίο αναλυτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τα όσα συνέβησαν στην σχολική τάξη. Οι ενότητες κάθε μήνα θα έχουν διαφορετικό περιεχόμενο το οποίο θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα απόκτησης γνώσεων και δεξιοτήτων κατάλληλες για το ηλικιακό επίπεδο των παιδιών.

Τα θέματα και οι δραστηριότητες οργανώνονται μέσα από διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα σύμφωνα με το ΔΕΠΠΣ και προέρχονται από το οικείο περιβάλλον των παιδιών βασισμένα στα ενδιαφέροντα, τις ανάγκες και τις προηγούμενες γνώσεις και εμπειρίες των παιδιών. Μέσα από τις ενότητες θα αναπτύσσονται και θα οδηγούνται σε πιο σύνθετες και περίπλοκες μορφές αλληλεπίδρασης, θα χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους και θα αναπτύξουν την ικανότητα προσαρμογής τους στο περιβάλλον. Στον σχεδιασμό των προγραμμάτων λαμβάνουμε πάντα υπόψιν μας την ατομικότητα του κάθε παιδιού, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα μας είναι χωρισμένο σε πέντε γνωστικά αντικείμενα: προσωπική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη, επικοινωνία, γλώσσα και γνώσεις γραφής και ανάγνωσης, μαθηματική ανάπτυξη, σωματική ανάπτυξη, κατανόηση του κόσμου/περιβάλλοντος και εκφραστικές τέχνες και σχέδια.

Καθοριστικό ρόλο στην εκπαιδευτική πράξη συναποτελεί και η δημιουργία ενοτήτων από το φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, ιστορικό, θρησκευτικό,  και τεχνολογικό περιβάλλον ώστε το παιδί παίζοντας να οδηγείται στην πληροφορία και στην οικοδόμηση της γνώσης. Μέσα από την επεξεργασία των ενοτήτων το παιδί θα λαμβάνει μέρος σε ποικίλες δραστηριότητες όπως: ανάπτυξη λεκτικής επικοινωνίας, ζωγραφική, χειροτεχνία, κουκλοθέατρο. Η φιλαναγνωσία του θα ενισχύεται, με τη συνεχή επαφή με το βιβλίο. Πειραματιζόμενο θα μάθει να παρατηρεί, έχοντας στη διάθεση του πλούσιο εξειδικευμένο εποπτικό υλικό. Θα εξελίσσεται συνεχώς στον τομέα των δεξιοτήτων (προ γραφικό, προ μαθηματικό, προ αναγνωστικό, γλώσσα και μαθηματικά), μέσω των κατάλληλων ερεθισμάτων.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες που θα πραγματοποιούνται μέσα στις Τάξεις - για τις οποίες θα ενημερώνεστε - είναι διαθεματικές. Διέπονται δηλαδή και από τα πέντε γνωστικά αντικείμενα: γλώσσα, μαθηματικά, μελέτη περιβάλλοντος εικαστικά και τέχνες.

Φέτος λοιπόν μας περιμένει πολλή δουλειά με πρωτότυπες δημιουργικές δραστηριότητες και παιχνίδια με αυξανόμενη δυσκολία στόχων για την καλύτερη βιολογική ωρίμανση των παιδιών.

Ευχόμαστε μια όμορφη και δημιουργική σχολική χρονιά στα παιδιά μας!

Πίσω