Project: Εις μνήμην του Αλέκου Φασιανού… …

banner image
Project: Εις μνήμην του Αλέκου Φασιανού… …

Λίγα πράγματα για τον καλλιτέχνη…

O Αλέκος Φασιανός (Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 1935 - Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2022) ήταν Έλληνας ζωγράφος. Γεννήθηκε στην περιοχή της Πλάκας στην Αθήνα. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών το διάστημα 1956-1960 στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη. Μελέτησε την αρχαία ελληνική αγγειογραφία και τη Βυζαντινή εικονογραφία. Στα έργα του παρατηρούμε χαρακτηριστικά στοιχεία του καλλιτέχνη. Ο Αλέκος Φασιανός ζωγραφίζει τον άνθρωπο, τη φύση και το περιβάλλον, εντάσσοντας στη δημιουργία του στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού.  Ο κόσμος της Αρχαίας Ελλάδας και του ίδιου του ζωγράφου ενώνονται, αποκαλύπτοντας το ελληνικό φως, την απλότητα της έκφρασης, την καθαρότητα των γραμμών, του χρώματος, της κίνησης, την αυθεντικότητα τελικά της εικόνας. Στο έργο του Αλέκου Φασιανού ενυπάρχουν η δύναμη του λόγου του Ελύτη, ο λυρισμός της μουσικής του Χατζιδάκη, η αμεσότητα της ερμηνείας του Δημήτρη Χόρν. Ο ζωγράφος αντλεί από το παρελθόν για να δημιουργήσει την αισιοδοξία του αύριο. Η τέχνη του Αλέκου Φασιανού δεν απευθύνεται στους λίγους και στους ειδικούς, αλλά σε όλους.

 

Αφού καθίσαμε στην παρεούλα μας κάναμε μια συζήτηση για τους ζωγράφους και τα είδη ζωγραφικής. Στη συνέχεια αναφερθήκαμε στον Αλέκο Φασιανό δείχνοντας μερικά από τα έργα του. Παρατηρήσαμε καλά το ύφος του ζωγράφου και φτάσαμε σε μερικά συμπεράσματα. Τα παιδιά παρατήρησαν πως ο ζωγράφος χρησιμοποιούσε έντονα- δυναμικά χρώματα κυρίως κόκκινο και μπλέ, πολλά από τα έργα του απεικόνιζαν πρόσωπα, ζώα κυρίως πουλιά και άλογα, ενώ έντονο ήταν και το στοιχείο των λουλουδιών.

Αμέτρητα παιδικά εργαστήρια έχουν γίνει με θέμα τα έργα του

Επιλέξαμε ένα έργο του που θα μπορούσαν τα παιδιά να ζωγραφίσουν με τον τρόπο που σε εκείνον άρεσε «πολλές φορές ζωγραφίζω στο πάτωμα όπως τα παιδιά» ελεγε. Αυτό και κάναμε, απλώσαμε τα πινέλα τις μπογιές μας και ξεκινήσαμε. Το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο αν και το έργο ήταν μεγάλο και μας πήρε δυο μέρες να το ολοκληρώσουμε.

Έργο που επιλέξαμε να ζωγραφίσουμε:

«Τα πουλιά».

.. και το καταπληκτικό αποτέλεσμα είναι ορατό!

Μπράβο σας μελόπουλα!

Πίσω